Programa i dinàmica del curs

Foto: Creacció

La primera part de la sessió inaugural va tenir lloc a la Sala Mecenes de la Casa de la Convalescència de Vic. Em va fer molta gràcia perquè, tot i ser nascuda a Vic, no hi havia estat mai.

La Casa de la Convalescència (al carrer Doctor Junyent, 1), és un dels edificis més antics fora muralles i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. L’edifici ha estat restaurat recentment i acull la seu de Creacció (Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement) i diverses àrees de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, (UVic-UCC) des de la primavera del 2013. Es té previst que a finals del curs 2016-2017 s’acabi la segona fase de restauració, omplint tot l’edifici d’activitats.

A la Sala Mecenes, una sala plena de retrats de personatges històrics i on tenia lloc la primera part de la sessió inaugural del curs, ja ens esperaven en Jordi Villà, Vicerector de Recerca i Professorat de la UVic (i curiosament, ara veient el seu perfil veig que és químic), en Sergi Solà, coordinador del Grau en Periodisme del Departament de Comunicació de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, i en Toni Pou, físic i fundador i codirector d’Eduscopi, els dos últims coordinadors acadèmics del curs en qüestió.

Programa del curs

Després d’una presentació per part dels tres, en Toni Pou ens va explicar més detalladament el programa i el funcionament del curs. El curs consta de 6 mòduls, dividits en 21 jornades presencials. Els mòduls són:

  1. La comunicació social de la ciència
  2. Àmbits de la comunicació social de la ciència: divulgació i difusió, institucions i mitjans de comunicació, educació, transferència.
  3. Formats tradicionals: llibres, articles, vídeos, ràdio i podcast
  4. Comunicació científica en xarxa: blogs, xarxes socials i posicionament, youtube, visualització de dades, altres formats digitals
  5. Altres formats: ciència ciutadana, exposicions, museus, jornades i tertúlies
  6. Projecte final

Cada jornada tindrà professors diferents i s’hauran de desenvolupar diferents treballs. Els professors seran Daniel Arbós, Helena Casas, Michele Catanzaro, Jordi de Manuel, Xavier Duran, Salvador Ferré, Henry Naranjo, Anna Omedes, Sergio Parra, Josep Perelló, Juan Ignacio Pérez, Toni Pou, Jesús Purroy, Sergi Solà i Jorge Wagensberg. Aquí en teniu un petit CV de tots ells. A mesura que els vagi tenint, ja n’extendré la informació. De moment, quedeu-vos amb els noms. De fet, uns dels motius pels quals em va engrescar la idea de fer el curs, era perquè conec a molts dels professors i m’agrada molt la feina que fan.

Dinàmica per conèixer-nos

A continuació, en Salvador Ferré, l’altre fundador i codirector d’Eduscopi, ens va proposar una dinàmica de grup per a conèixer-nos tots plegats (crec que érem uns 11 alumnes). La dinàmica consistia a sortir “a la pissarra” i dir el nostre nom, la nostra formació, els treballs relacionats amb la comunicació científica que havíem fet, el nostre interès per fer el curs, les nostres aficions, i tres fets relacionats amb la ciència que formessin part de la nostra vida, un d’ells mentida. Els altres havíem d’estar atents al que deia l’orador, per tal d’aixecar la mà quan algun mot coincida amb nosaltres, i per detectar el fet que era mentida.

Va ser una activitat divertida i molt útil per conèixer-nos una mica. Crec que al ser només 11 alumnes podem formar un bon grup. A més, tots tenim perfils molt diferents, però interessos comuns. Així que serà una experiència molt enriquidora i crec que poden sorgir coses molt interessants i, qui sap, potser alguna amistat i tot!

A cada sessió, a més, algú de nosaltres en serà el “secretari”; el que haurà de fer un resum del més destacat de la jornada, analitzar la informació i ampliar-la, per posar-la a disposició de tot el grup. Això ara està en mans del Salva, que ens dirà quina sessió ens toca, segons les nostres preferències (a veure si se’n surt…).

Després vam anar tots junts cap a la seu de la UVic-UCC al carrer Sagrada Família. Encara no érem conscients del que ens esperava a la segona part de la sessió!

 

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: