La Cátedra de Cultura Científica amb Juan Ignacio Pérez

Comencem el mòdul 2, corresponent als àmbits de la comunicació social de la ciència, parlant de divulgació i difusió de la ciència amb Juan Ignacio Pérez, un referent de la divulgació i comunicació de la ciència a nivell Estatal, responsable de la Cátedra de Cultura Científica de la Universidad del País Vasco (a Bilbao).

Potser no el coneixeu a ell directament, però segur que coneixeu molts dels blogs que publica la Cátedra:

  • Cuaderno de Cultura Científica: el blog amb més seguidors de la Cátedra, on participen molts col·laboradors, i que publica més de 10 articles per setmana. L’editor del blog es César Tomé, químic de formació, màster en neurociències i, segons el mateix Juan Ignacio, un home que “sabe de todo”. També és editor del Mapping Ignorance, escriu a Naukas, i segurament fa mil coses més.
  • Mujeres con ciencia: un blog dedicat a les dones de la ciència “no només a les que ja són mortes”, que publica un article diari. L’editora és Marta Macho, professora de matemàtiques apassionada de la ciència, i autora de moltíssims articles de divulgació.
  • Mapping Ignorance: blog dedicat a científics on es publiquen posts que expliquen el contingut d’articles publicats a revistes científiques, d’una manera més entenedora, però d’alt nivell. Està obert a col·laboracions!
  • Zientzia Kaiera: blog semblant al Cuaderno, però en euskera, dedicat potser més a professors de secundària, per proporcionar-los material en aquesta llengua.

La Cátedra va néixer l’any 2010, i Juan Ignacio n’és el responsable des de la seva fundació. És una càtedra d’extensió universitària, la qual cosa vol dir que el seu finançament és extern. En aquest cas, la major part del finançament és de la Diputació de Bizkaia. Van tenir la sort que en aquell moment, la diputació va apostar per la cultura científica, ja sigui per prestigi, per responsabilitat social o potser perquè la responsable en aquell temps era química de formació…

Van començar fent conferències, i cada cop tenien més èxit. Tant, que van passar d’una sala on cabien 35 persones, a una on en cabien 100, i actualment les fan a una sala on caben més de 350 persones. Són conferències quinzenals i en castellà, tot i que fa uns anys que també en fan en euskera, i totes tenen molt d’èxit i són gravades i emeses per la Televisió del País Basc (EITB).

També col·laboren en el principal esdeveniment de Naukas, un fenomen increïble, que no es creu ningú: són dos dies de xerrades de 10 minuts de “ciència, escepticisme i humor”, que tenen lloc a mitjans de setembre a Bilbao (vegeu el programa de l’última edició), on assisteixen més de 800 persones, i cada any han de penjar el cartell de “sold out”. Increïble.

Naukas va néixer d’uns quants apassionats de la ciènciaMiguel Artime (Maikelnai’s), Antonio Martínez (Fogonazos), José Cuesta (Inercia Creativa) i Javier Peláez (La Aldea Irreductible), com una plataforma online de divulgació científica. I se’ls hi ha anat de les mans: la pàgina té més d’un milió i mig de visites mensuals, i compta amb més de 150 col·laboradors!

La Cátedra també organitza altres esdeveniments, com els Coloquios Escépticos, unes jornades que consisteixen en la projecció d’un vídeo + una xerrada + un debat; també va col·laborar al programa Órbita Laika, i organitza concursos per estudiants de secundària, com el Ciencia Clip, un concurs de vídeos de youtube sobre ciència.

Segons Juan Ignacio Pérez, les claus de l’èxit de la Cátedra són, majoritàriament, tres:

  • El suport institucional, tant a nivell econòmic, com a nivell de difusió i préstec de sales i locals.
  • La interacció entre els esdeveniments presencials i virtuals: per exemple, totes les conferències són gravades per la Televisió del País Basc (EITB) i emeses al seu canal; molta difusió  i informació es dóna a través de les xarxes socials, però alhora, molts esdeveniments són  presencials, com ara les conferències, debats als bars, etc.
  • Les aliances win-win, com aquesta mateixa amb l’EITB, que treu profit de les conferències perquè es forneix de programació científica d’alt nivell; com també aliances amb les institucions, amb museus, col·laboradors, etc.

Ja veieu que Juan Ignacio Pérez i la Cátedra fan molta feina, i molt bona! Són un referent de la divulgació i la difusió de la ciència, i cada cop aglutinen a més divulgadors científics per un projecte comú. Ens agrada, i molt!

**He de dir que he començat la sessió pel final. Tota la informació de la Cátedra ens la va donar en l’última mitja hora; hauré de fer un altre post per les 4 hores i mitja anteriors!

 

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: