Toni Mateos i el so immersiu 3D: cas d’èxit de start up!

Foto: IAW (Immersive Audio Workstation) interface demo

A la segona part de la sessió de transferència, ens va venir a visitar en Toni Mateos, actualment Senior Research Engineer a Dolby Laboratories, i ens va explicar la seva història: com va passar de fer un postdoc en teoria de cordes a l’Imperial College London, a ser principal investigador a Dolby Laboratories.

Resulta que després de Londres, va tornar a Barcelona, a Barcelona Media (ara Eurecat), per fer un postdoc en simulació de camp acústic i àudio, i allà és on va començar a fer recerca sobre el so en 3D. La recerca els va portar a millorar la tecnologia de so immersiu 3D, tant, que van decidir muntar una start up, IMM sound, (després de la negativa de DTS de comprar-los la llicència) per revolucionar el mercat de so immersiu 3D en cinemes. I ho van aconseguir!

Van trobar inversors molt ràpidament (cosa no gaire habitual), i es van dedicar a voltar pel món i a instal·lar la seva tecnologia a molts cinemes. Un dels grans avantatges és que la seva tecnologia es pot adaptar a qualsevol cinema, tinguin els altaveus que tinguin. I això és perquè la seva tecnologia no té en compte els altaveus en els que l’audio es reprodueix, sinó que es centra en la repartició del so per l’espai, i llavors s’optimitza en cada cas, segons els altaveus existents.

L’any 2012, IMM sound va ser adquirida per Dolby, i des de llavors, Toni Mateos forma part d’aquesta companyia, i continua treballant en el so immersiu 3D, ja sigui per cinemes, o per televisions, ordinadors, tauletes, o productores de pel·lícules. Ara se’n diu Dolby Atmos, d’aquesta tecnologia.

A part d’instal·lar aquesta tecnologia al cinema, també es pot fer directament a la pel·lícula. La primera pel·lícula que va aconseguir reproduir aquest format, totalment immersiu, va ser “The Impossible” de J.A.Bayona.


Acabo de fer la prova del so immersiu 3D amb el vídeo “Virtual Barber Shop”! Fascinant. Proveu-ho, si no ho heu fet ja, amb auriculars posats!

També hi ha una experiència sonora a Pa ciència, la nostra, el programa de ràdio de Sants3ràdio, de Daniel Arbós i Màrius Belles, de l’any 2009, quan van entrevistar Toni Mateos. Un fart de riure, tenir en Dani en una orella i en Màrius a l’altra, i veure com es van passejant pel teu cap:

Moltes gràcies, Toni Mateos, Toni Pou i Salva Ferré, per aquestes sessions que passen volant! =)

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: