Quants podcasts de ciència coneixes?

Primer de tot: què és un podcast i com en puc fer un?

Un podcast és un arxiu d’àudio digital que es difon a través d’Internet, i que els seus usuaris poden escoltar online o baixar-se per poder escoltar-los quan sigui.

El nom ve de “iPod” i “broadcast”, ja que van iniciar-se quan hi havia els iPods… quins temps aquells! Recordeu Steve Jobs presentant l’iPod al 2001…

Molts usuaris de podcasts utilitzen RSS o Really Simple Syndication (distribució sindicada) que permet estar al dia de les actualitzacions ràpidament. A més, amb RSS els podcasts que se segueixen es descarreguen automàticament quan en surten de nous.

Per fer un podcast, no s’ha de ser un expert, simplement s’hi han de posar ganes, i triar un tema que us apassioni; l’experiència ja es va guanyant amb la pràctica. Sí que va bé tenir en compte tots els conceptes que ens va explicar en Sergi Solà sobre la ràdio, i que estan resumits a les dues entrades prèvies (primera i segona part).

Si no es té accés a un estudi de ràdio per gravar-lo (moltes ràdios locals segur que estan encantades d’ajudar-vos), actualment es pot fer tot a través de l’ordinador i d’Internet:

 • Programes per gravar i compartir els podcasts:

Per tal de gravar i editar els podcasts, el programa més recomanat és Audacity. Per penjar els podcasts a la web i compartir-los, les pàgines més utilitzades són ivoox, Spreaker i SoundCloud.

 • Llibreries d’àudios:

Per agafar músiques i sintonies, existeixen diferents llocs web: Epidemic Sound, Free Music Archive, i Universal Publishing Production Music (aquest últim, de pagament).

A més, a youtube hi ha moooolts tutorials que ensenyen a fer un podcast des de zero, i a utilitzar tots aquests programes.

***Com a activitat de la sessió sobre la ràdio, en grups de 2 o 3 vam haver de fer un podcast de ciència. En Karel de Pourcq i jo vam fer un “Especial Funció d’ona“, que podeu escoltar aquí.

Podcasts de ciència

Coneixeu molts podcasts de ciència? Al curs de Comunicació de la Ciència n’hem descobert uns quants:

 • Pa ciència la nostra: en Daniel Arbós (@Daniel_Arbos) i en Màrius Belles (@MariusBelles) fan un podcast de ciència molt divertit, ja que combinen la ciència i l’actualitat amb el seu propi toc d’humor. Molt recomanable. I porten ja 328 programes!
 • La buhardilla 2.0: potser dels podcasts de ciència més antics que hi ha al mercat (tot i que en porten menys que els anteriors, 187 programes), molt amè i on s’aprenen moltes coses amb accent andalús.
 • RadioLab: podcast produït per WNYC a Nova York, per Jad Abumrad i Robert Krulwich, on es parla de ciència des d’un punt de vista més filosòfic, però molt accessible.
 • Catástrofe ultravioleta: Antonio Martínez Ron (@aberron) i Javier Peláez (@Irreductible) fan un podcast sobre ciència que no us podeu perdre!
 • A través del Universo: podcast sobre astronomia fet per científics de l’Instituto de Astrofísica de Andalucía.
 • Ciencias para normales: podcast de divulgació científica de la Ràdio Politècnica de la Universitat d’Alacant, que va néixer al 2014. També amb bastant sentit de l’humor.
 • Locuciencia: programa de ciència setmanal des de Madrid “Radio Almenara 106.7 FM” presentat per Vicente y Ángela Timón.
 • Blue Streak Science: podcast de ciència en anglès amb un simple objectiu: “having fun talking about science and to engage our audience… you”.
 • Podcast de Science Magazine: com el nom indica, càpsules de ciència de la prestigiosa revista Science.
 • Funció d’ona: programa de divulgació científica de BocaRàdio 90.1 FM que es va fer durant la temporada 2013-2014, i que vaig fer juntament amb en Carlos Borrego i l’Àngela Garcia.
 • Desconeguts Coneguts: programa de divulgació científica de la Universitat de Vic, on s’entrevisten els investigadors que treballen a la pròpia Unversitat, entre altres.
 • Semillas de ciencia: programa de ràdio universitari per a la divulgació científica, de la Universitat d’Extremadura.

Naukas va fer un post amb una llista sobre els millors podcasts de ciència: la podeu consultar aquí.

En coneixes més? Comparteix-los i avisa’m a @amaymasnou

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: