Socarrimant els tumors

Com tots sabeu, el càncer és molt greu i, desgraciadament, massa comú. Diuen que aproximadament un 40 % de la gent serà diagnosticada amb càncer al llarg de la seva vida. A Catalunya, el càncer és la primera causa de mort entre els homes, i la segona entre les dones (per darrera de les malalties de l’aparell circulatori). Els càncers més mortals  són els de tràqua, bronquis i pulmó, en homes, i el de mama, en dones. El càncer de còlon, anus i recte ocupa la segona posició en ambdós casos. La leucèmia és el càncer que causa més morts entre els més joves.

Tot i que els casos de càncer augmenten, el percentatge de mortalitat, dins dels afectats, disminueix lleugerament, gràcies als nous tractaments i a la recerca que s’està portant a terme, ja fa molts anys, als centres d’investigació de tot el món.

Els tractaments més comuns són la quimioteràpia, que consisteix en administrar fàrmacs que produeixin la mort de les cèl·lules, la radioteràpia, que utilitza radiacions localitzades per eliminar-les, la immunoteràpia, que consisteix en administrar fàrmacs per reforçar el sistema immune, perquè pugui lluitar contra el càncer, o la cirurgia, quan es pot extreure una part o tot el tumor.

Tots aquests tractaments s’estan desenvolupant i millorant contínuament, i també n’hi ha d’altres, que encara estan en fase de proves. Un d’ells és l’hipertèrmia, que consisteix en eliminar les cèl·lules mitjançant la calor. Es pot aplicar calor de vàries maneres (ràdio-freqüència, ultrasons…), però la que jo us vull explicar és la hipertèrmia magnètica. 

En aquesta tècnica, la calor és generada per unes nanopartícules magnètiques (per exemple, d’òxid de ferro) estratègicament col·locades al tumor. El que es fa és aplicar un camp magnètic altern a la zona tumoral, les partícules intenten alinear-se en el sentit del camp i en fer-ho dissipien energia en forma de calor i augmenten la temperatura en aquesta zona. Les cèl.lules tumorals resisteixen pitjor la calor que les cèl·lules sanes i, per tant, es moren abans.

L’eficiència d’aquest tractament ve donat, en gran mesura, per les propietats de les nanopartícules: mida, composició, concentració… propietats que també tenen un efecte sobre el comportament magnètic d’aquestes nanopartícules i, de retruc, amb l’energia que poden absorbir i alliberar.

L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Instituto de Física La Plata (IFLP-CONICET) de la Universidad Nacional de La Plata (UNLP) han col·laborat en un projecte que estudia com millorar l’eficiència de les nanopartícules magnètiques, a partir d’estudiar-ne les seves propietats i d’utilitzar simulacions numèriques per fer prediccions. Així, aconsegueixen optimitzar les propietats de les nanopartícules perquè tinguin la màxima eficiència, i estalviar-se temps, diners i experiments infructuosos.

Podeu llegir l’article complet, titulat “Anticipating hyperthermic efficiency of magnetic colloids using a semi-empirical model: a tool to help medical decisionsaquí.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: