El meu Elevator Pitch a la III Trobada de Nanodivulgació

Demà me’n vaig a Saragossa. En el marc del Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9, s’organitza la III Trobada Nacional de Nanodivulgació, a ETOPIA, Centro de Arte y Tecnología, a Saragossa. I me n’hi vaig en representació de l’ICMAB.

És una trobada on, per tercer cop consecutiu, ens trobarem diferents representants d’institucions que es dediquen a temes relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia i que, per tant, fan activitats de nanodivulgació. La trobada servirà per explicar-nos les experiències, el nostre dia a dia, i per veure quines són les millors pràctiques i activitats de transferència i de divulgació en aquesta àrea. A mi m’anirà perfecte per veure què fan els altres centres, ara que he començat a portar la comunicació i la divulgació a l’ICMAB.

La jornada està oberta al públic, i vindran alumnes de diferents centres educatius. També hi haurà professors d’Universitat, investigadors de centres de recerca, i gent que vindrà a títol personal. Un dels objectius és crear un debat entre els ponents i els assistents, per tal de discutir sobre la importància i l’impacte que tenen al món la nanociència i la nanotecnologia, unes àrees de la ciència encara poc conegudes per la societat.

La primera hora serà dedicada a la ponència “Com es transforma la investigació en divugació? Experiències de mecenatge i impuls de la investigació, i casos d’èxit de divulgació en una àrea emergent”, per membres de la Fundación Botín, la Fundación Everis, la Cátedra SAMCA de nanotecnologia, i del Museo del Gas de la Fundación Gas Natural Fenosa.

Després hi haurà els Elevator Pitch, on diferents representants de centres de recerca explicarem en 2 minuts alguna activitat de nanodivulgació del centre. És aquí on participo jo, representant l’ICMAB, juntament amb representants de la UB, de l’ICN2, l’INA, la Cátedra SAMCA, el CIC nanoGUNE, el CSIC Madrid i els CciTUB.

Després d’una visita a les activitats del Festival, hi haurà una taula rodona i unes presentacions en format Pecha Kucha sobre experiències de divulgació. No n’he vist mai, de Pecha Kucha (presentacions de 20 diapositives de 20 segons cada una). Em fa molta gràcia veure’n! A veure com se’n surten els diferents ponents. A la tarda tindrem reunions d’equip per preparar diferents activitats. Serà un dia ben profitós!

Durant els meus 2 minuts de glòria de l’Elevator Pitch, explicaré una iniciativa de l’ICMAB que ja compleix 8 anys aquest any: “Un investigador a la teva aula“. Es tracta d’una activitat on investigadors voluntaris del centre visiten instituts d’educació secundària i, per unes hores, es converteixen en ambaixadors de la nanociència i la nanotecnologia pels més joves.

A més d’acostar els nous materials a les escoles, i estimular la curiositat dels alumnes per temes científics, la iniciativa pretén trencar les barreres existents entre les aules i els centres d’investigació, aproximar els investigadors a les generacions futures i incentivar vocacions científiques.

Aquesta activitat de divulgació va rebre el primer premi Outreach Project al E-MRS Spring Meeting al 2014. La iniciativa va creixent, i cada cop són més els centres que s’interessen per l’ICMAB, la qual cosa fa que els estudiants el coneguin i hi vulguin fer els seus projectes de recerca de Batxillerat.

Demà espero poder explicar bé aquesta iniciativa, i aprendre altres activitats de nanodivulgació que m’expliquin els altres representants dels diferents centres d’investigació. A veure si en puc portar algunes cap a l’ICMAB.

Ara potser millor que vagi a dormir, que tinc l’AVE a les 7 h del matí, i ja passen de la mitjanit.

Bona nit, i visca la nanodivulgació!

Els comentaris estan tancats.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: